Ensimmäisen käärmeen hankinta

kirjoitettu 6.10.2018

 

Käärmeenomistajan taipaleelle saadaan hyvä ja jykevä perusta, kun valitaan heti alussa laji joka miellyttää itseä ja jonka hoitoon omat resurssit riittävät. Valinnanvaraa riittää yllin kyllin, sillä lajeja on satoja erilaisia. Lajeja kannattaakin kahlailla huolella läpi ja tutustua rohkeasti eri vaihtoehtoihin oman lempparin löytymiseksi.

Lajivalinnan lisäksi on tärkeää valita luotettava myyjä, jolta saa apua aina kun tarvii ja vilpillisen toiminnan mahdollisuus on poissuljettu.

 

Mikä laji ensimmäiseksi käärmeeksi?

Lukuisat myrkyttömät käärmelajit voivat soveltua aloittelijalle, jos vain jaksaa tehdä taustatyötä huolellisesti, sekä ymmärtää realistisesti lajin vaatimukset ja mahdollisen haasteellisuuden. Riippuu hirmu paljon ihmisestä itsestään mikä kenellekkin sopii; toinen saattaa olla kyvykäs vaativampaankin lajiin ja jotain toista taas houkuttelee rento ja leppoisa yhteiselo helpon mutta silti kiehtovan lajin kanssa.

Kaiva esiin juuri se laji joka tuntuu sopivan sinulle kuin nenä päähän ja silloin olet todennäköisesti löytänyt itsellesi täydellisen lemmikin. Käärmeiden ollessa pitkäikäisiä, lajivalinta on hyvin tärkeässä osassa; mielenkiintoa ja intoa hoitaa eläintä pitäisi riittää keskimäärin seuraavat kaksikymmentä vuotta. Jos valinta menee kovin mönkään, saattaa yhteiselo käärmeen kanssa muuttua pakkopullaksi ja lopulta edessä voi olla käärmeestä luopuminen mielenkiinnon loppuessa. Harkitse siis rauhassa. Mikään ei pakota menemään sen tutuimman kaavan mukaan, eli hankkimaan yleisimpiä terraariossa nähtyjä lajeja, jos ne eivät tunnu omilta. Mikään ei myöskään estä hankkimasta niitä yleisimpiä lajeja jos ne tuntuvat juuri oikealta valinnalta sinulle. Valitse laji jonka sinä haluat, älä sitä jonka joku muu haluaa sinun hankkivan.

 

Lajin valinnan kriteerit

Sopivaa lajia etsiessä kannattaa pohdiskella tarkempia ominaisuuksia mitä eläimeltä toivoo ja mikä vaakakupissa painaa eniten. Haluatko käärmeen olevan iso- vai pienikokoinen, päivä- vai yöaktiivinen, ketterä kiipeilijä vai kömpelö köllöttelijä, arka vai rohkea, aktiivinen vai passiivinen, järkähtämätön vai stressiherkkä, luonteikas vai leppoisa, paksu pötkylä vai ohut puikula? Pitääkö sen olla helposti käsiteltävissä, vai käykö myös nopealiikkeinen äksyilijä? Haluatko että käärme on paljon esillä, vai haittaako jos se on kova piilottelemaan? Jos se on paljon esillä, haluatko että se myös liikkuu paljon, vai käykö että se vain möllöttää paikallaan? Pitäisikö sen olla tietyn värinen, vai kelpaako kaikki värit räiskyvästä maanläheiseen? Tulisiko lajin olla ahne ja hyvä syömäri, vai onko väliä jos se paastoilee paljon, tai saattaa olla muuten vain kovin valikoiva ruuan suhteen?

Käärmeen ominaisuuksien kartoittamisen jälkeen mietitään minkälaiset asuinolosuhteet pystyt sille järjestämään. Kuinka suurelle terraariolle kodissasi on tilaa; haluatko käärmeen mahtuvan mahdollisimman pieneen ja kompaktiin tilaan, vai oletko valmis hankkimaan tarvittaessa vaikka koko seinän kokoisen terraarion? Onko väliä tarviiko käärme kosteat vai kuivat olosuhteet tai vaatiiko se terraarioltaan enemmän kiipeilytilaa vai pohja-alaa? Haluaisitko terraarioon hennoilla aidoilla kasveilla luodun viidakon, vai kelpaako jykevämpitekoinen muovikasvein sisustettu asumus?

Kaikkia haluttuja ominaisuuksia ei välttämättä saa sisällytettyä yhteen käärmeeseen, joten kompromisseja saattaa joutua tekemään. Lajin sisäistä vaihteluakin voi olla paljon ja yksilölliset erot saattavat olla suuria, joten aina ei voi olla täysin varma minkälaisen yksilön itselleen saa. Kannattaa haastatella mielenkiitoisien lajien omistajia ja jos mahdollista, käydä tutustumassa suosikkilajeihin paikan päällä. Moni häikäisevän kaunis laji saattaakin todellisuudessa osoittautua hirmu tylsäksi ja toisaalta taas tylsemmän näköiset saattavat häikäistä käytöksellään.

 

Ostopaikan valinta

Käärmeitä saa hankittua useista eri paikoista, muunmuassa kasvattajilta, harrastajilta, eläinkaupoista, maahantuojilta ja trokareilta. Osa niistä on hyviä ja suositeltavia, osa taas tulisi kiertää todella kaukaa. Trokarit ovat luonnollisesti ehdottomalla kieltolistalla. Turvallisin ratkaisu on etsiä käsiinsä hyvä suomalainen kasvattaja, jolta saat tukea ja neuvoja käärmeen hoitoon aina kun sitä tarvitset. Hyvä kasvattaja on suuri apu etenkin hieman ujommalle aloittelijalle. Rohkeampi ja oma-aloitteinen tyyppi taas voi pärjätä hyvin itsekseenkin, mutta voi silti hyötyä paljon kasvattajan vinkeistä. Jotkut suuntaavat katseensa ulkomaanmarkkinoille, sillä  Suomen kamaralta ei aina löydy sitä mitä etsii. Ulkomailta ostaessa ympärillä olisi hyvä olla jo valmiiksi jonkinlaista matelijaharrastajaverkostoa jolta kysellä apua ja suosituksia, tai vähintäänkin olla itse hyvin kriittisellä ja kyseenalaistavalla asenteella liikkeellä. Tutki eri myyjiä ja erottele jyvät akanoista.

Hämärät myyjät

Myös matelijamaailmassa on poikastehtailijoita ja trokareita jotka vähät välittävät eläinten hyvinvoinnista, joten varo ja vältä väärin perustein eläimiä myyviä henkilöitä. Joitain myyjiä kiinnostaa vain ja ainoastaan raha, eläimen voinnilla ei ole heille minkäänlaista merkitystä. Huonosta paikasta ostettu eläin saattaa olla sairas, sillä voi olla punkkeja tai muita tarttuvia vaivoja ja sen hoito on voinut olla puutteellista. Joskus eläin saattaa olla myös luonnosta kerätty ja tällöin edellä mainittujen uhkien lisäksi esimerkiksi riski eläimen ennenaikaiselle kuolemalle voi olla suuri.

Vilpilliset myyjät voivat olla erittäin hyviä puhumaan ja saada ostajan pään niin pyörälle että kaupat syntyvät. Vasta myöhemmin huomaa ettei kaikki mennytkään aivan niin kuin pitäisi ja myyjäänkään ei välttämättä saa enää yhteyttä. Tällaiselta myyjältä ei tulisi koskaan ostaa edes säälistä, sillä ostaminen tekee vain tilaa seuraavalle kaltoinkohdeltavalle eläimelle ja jokainen myyty eläin luo myyjälle lisää jalansijaa epäilyttävillä markkinoilla. Kaltoinkohtelutapauksista tulee aina ilmoittaa eläinsuojeluviranomaisille.

Hinta ei aina kerro kaikkea, mutta liian halpa hinta saattaa hyvinkin kieliä jostain hämärästä toiminnasta. Ylihintaakaan ei tietysti pidä maksaa, mutta eläimen ollessa merkittävästi edullisempi kuin muut vastaavanlaiset eläimet, voi se olla merkki poikastehtailusta tai muusta epäilyttävästä. Alihintaiset käärmeet saattavat olla luonnosta kerättyjä, jättimäisten epäeettisten kasvattamoiden tuotoksia, tai muuten kaltoinkohdeltuja ja sairaita. Joskus voi tietysti käydä puhtaan hyvä tuuri ja hyvinvoiva terve käärme ilmestyy edullisesti vastaan jossain, mutta tuuriin kannattaa harvemmin eläinten kanssa luottaa. Pelkän halvan hinnan perässä ei siis kannata juosta, vaan perehtyä myös oloihin joista käärme on peräisin.

Hyvä myyjä

Aloittelevan käärmeharrastajan kannattaa ostaa käärmeensä myyjältä, joka täyttää seuraavat kriteerit:

  • Tuntee myymänsä lajin ja yksilöt
  • on aidosti kiinnostunut myymistään eläimistä ja niiden hyvinvoinnista
  • tietää eläinten taustat (myy vai eettisissä oloissa kasvatettuja eläimiä)
  • kertoo asioista avoimesti, eikä välttele mitään puheenaiheita eläimiinsä liittyen
  • vastaa kysymyksiin, eikä sivuuta niitä tarkoituksella
  • myy vain terveitä eläimiä
  • pitää eläimiä asiallisissa tiloissa ja hoitaa ne hyvin
  • osaa kertoa lajin hoidosta ja vaatimuksista kattavasti
  • tarjoaa tukeaan ja tietämystään vielä myynnin jälkeenkin
  • on kiinnostunut minkälaiseen kotiin eläintä ollaan ostamassa

Useimmiten tällainen myyjä on kasvattaja, joka tekee kasvatustyötä intohimosta ja rakkaudesta lajiin. Hyvän kasvattajan pyrkimyksenä on saattaa maailmaan terveitä eläimiä terveistä vanhemmista ja huolehtia niille hyvä startti elämään. Kun eläin on luovutuskuntoinen (käärmeen kohdalla katsotaan että se syö sujuvasti, luo nahan moitteetta ja ruuansulatus toimii normaalisti), sille etsitään hyvä koti. Hyvää myyjää kiinnostaa minkälaiseen kotiin eläin on päätymässä, joten ostajaehdokasta haastatellaan ja tarkistetaan tulevan kodin olevan kunnollinen ja ostajan tietävän mitä on ostamassa. Sen sijaan että eläin myytäisi mihin tahansa, vastuullinen myyjä kieltäytyy myymästä jos ostajaehdokas ei vaikuta hyvältä.

Hyviä myyjiä voivat olla niin kasvattajat, toiset harrastajat, eläinkaupat, maahantuojat, kuin ammattimaisesti eläimiä myyvät henkilötkin. Samalla kuitenkin kaikki nämä voivat olla hyvin huonojakin ostopaikkoja, joten mikään titteli ei tee myyjästä automaattisesti pätevää. Se että joku sanoo itseään hyväksi kasvattajaksi tai tunnolliseksi maahantuojaksi, ei valitettavasti todista vielä mitään. Myyjän kanssa kannattaa keskustella ja esittää kysymyksiä paljon, jotta hänen todelliset tarkoitusperänsä selviää. Etsi myös myyjän nimellä keskusteluja matelija-aiheisista facebook-ryhmistä, sekä katso löytyyko googlesta jotain. Antaako hän hyvän kuvan itsestään keskusteluissa ja mahdollisesti kotisivuilla/ Fb-sivuilla ja vaikuttaako hän asialliselta, ilman minkäänlaisia epäilyksen aiheita? Sopivaa myyjää etsiessä omaan vaistoonsa kannattaa luottaa ja jos mikään alkaa vaikuttaa oudolta, on parempi viheltää peli poikki.

 

Kauppojen hierominen

Käärmettä ostaessasi pyydä aina todistus alkuperästä ja selvitä onko laji CITES -sopimuksen alainen. Vaadi että kaupoista tehdään kauppakirja ja siitä laaditaan samanlaiset kappaleet sekä ostajalle että myyjälle.
Tulostettavat lomakkeet löytyy täältä *klik*

Muista kohteliaat käytöstavat ja esittele itsesi ottaessasi myyjään yhteyttä. Kerro omasta eläintaustastasi ja miksi haluaisit ostaa käärmeen. Lyhyen töksähtävät nimettömät yhteydenotot harvemmin vakuuttavat ketään, vaan lentävät helposti myyjien viestikansioista suorinta tietä roskakoriin. Harva myyjistä vastaa puutteellisiin tai asiattomiin viesteihin, joten innostuksesta huolimatta kannattaa panostaa viestin ulkoasuun. Myyjät arvostavat sitä että olet ottanut lajista jo ennalta kunnolla selvää, mutta monet vastaavat silti mielellään tarkentaviin lisäkysymyksiin. Muista myös kysellä myyjästä ja hänen toiminnastaan, jotta voit varmistua hänen olevan hyvällä asialla. Joskus voi käydä myös niin, ettei myyjä muista/huomaa vastata viestiisi, tai hän voi olla kovin kiireinen. Ellei vastausta kuulu vielä viikonkaan jälkeen, voi kokeilla uudemman kerran. Jos myyjä kieltäytyy myymästä, kunnioita päätöstä, sillä hänellä on oikeus päättää minne eläimensä myy.

Kun tarvittavat asiat on käyty läpi ja kaikki tuntuu olevan kunnossa, sovitaan kauppojen ajankohta ja paikka. Noudata sovittuja aikatauluja ja ellet pääse paikalle sovittuun aikaan, ilmoita siitä myyjälle mahdollisimman pian.

Jos kuitenkin tulet katumapäälle ja haluat perua kaupat syystä tai toisesta, ilmoita siitä reippaasti myyjälle pikimmiten. On kohteliasta säästää kaikkien aikaa ja sanoa asia suoraan ja vitkuttelematta. Useimmat myyjät ottavat mielissään vastaan myös sen koruttoman ja lyhyen kaupanpurkuviestin, eikä vaadi mitään selityksiä. Kaupan purkua ärsyttävämpää on pitää eläintä varattuna pitkiä aikoja ja sen jälkeen ostaja katoaa kuin tuhka tuleen. Siispä peruthan varauksesi reippaasti, vaikka se vähän nolottaisikin.

 

Tarvikkeiden hankinta

Ennen kuin käärme voidaan hakea uutukaiseen kotiinsa, tarvitsee sille hankkia asumus ja muut tarpeet. Välttämättömimmät asiat ovat:

  • Terraario (tai Smartstore varastolaatikko)
  • Lämpökaapeli, -matto, tai -lamppu
  • Vesikuppi
  • Piilopaikkoja
  • Kiipeilyoksia
  • Kasveja (tekokasveja tai aitoja)
  • Pohjamateriaali
  • Lämpömittari
  • Terraariolukko
  • Ruokaa

Lisäksi hyviä hankintoja ovat:

  • Valaisin
  • Ruokintapihdit
  • Himmennin tai termostaatti lämpölaitteelle
  • Sulatusastia käärmeen ruuille
  • Käärmekoukku
  • Hitsaus-/nahkahanskat
  • Kuljetusboksi
  • Vihko hoitomerkintöjä varten

Varmista vielä myyjältä hankkimiesi tarvikkeiden soveltuvuus käärmeelle ja kysy olisiko hänen mielestään tarvetta hankkia lisäksi jotain muutakin.

Terraario laitetaan valmiiksi ja lämmöt säädetään kuntoon jo hyvissä ajoin ennen käärmeen kotiutumista. Lämpöjen säätäminen on aika hidasta puuhaa, joten siihen kannattaa varata vähintään pari päivää aikaa. Lisäksi terraarion pakovarmuus tulisi tarkistaa ennen käärmeen kotiinmuuttoa, kattava ohjeistus siihen löytyy täällä *klik*. Kun terraario on valmiina hyvissä ajoin, on mukavampi odotella käärmeen kotiutumista kaikessa rauhassa ja saa varmistella kaiken olevan reilassa.  Käärmeenhakureissulta onkin helppo palata kotiin ja sujauttaa uusi asukki valmiiseen terraarioon matkanteon jälkeen.

 

Käärmeen kuljettaminen kotiin

Käärmeen kuljettaminen poikkeaa tavallisista lemmikeistä jonkin verran, sillä käärmeet ovat vaihtolämpöisiä. Tarkat ohjeet käärmeen kuljettamiseen löydät täältä *klik*.

 

Yhteiselo uuden lemmikin kanssa

Alkuaikoina kaikki asiat ovat käärmeen kanssa uutta, ihmeellistä ja jännittävää. Yleensä uuden eläimen kanssa tuleekin eteen tilanteita joita ei osannut ennalta edes arvata ja juuri silloin hyvän kasvattajan tuki ja turva on korvaamattoman tärkeää. Kasvattaja voi toimia ikäänkuin tukihenkilönä, joka astuu aina tiukan paikan tullessa esiin ja auttaa kädestä pitäen jos tuntuu ettei omat taidot riitä. Toisaalta hyvältä kasvattajalta saa vielä vuosienkin jälkeen vinkkejä ja hänen tukeensa voi kääntyä milloin tahansa.

Perusteellisesta taustatyöstä huolimatta uusi käärmeenomistaja ei voi tietää kaikkea, sillä kukaan ei ole seppä syntyessään. Uutena harrastajana kannattaakin olla avoin kokeneiden harrastajien hyväntahtoisille neuvoille ja imeä uutta tietoa itseensä kuin pesusieni. Neuvojen kysymistäkään ei pidä ujostella, sillä harrastajajoukosta löytyy varmasti avuliaita tyyppejä jotka auttavat mielellään. Elo käärmeen kanssa kartuttaa osaamista vuosien vieriessä ja oman eläimensä tavat ja tarpeet oppii tuntemaan siinä samalla. Älä siis stressaa liikaa sitä ettet heti tiedä aivan kaikkea, ei meistä lopulta kukaan ole koskaan täysin valmis. Tämä harrastus on uuden oppimista aina alusta loppuun saakka.

 

Haluan toivotta sinut, uusi käärmeenomistaja, lämpimästi tervetulleeksi mahtavan harrastuksen pariin! Tältä tieltä ei ole enää paluuta 😉