Terraario filmivanerista

DSC_1444m

Jätetään kikkailut sikseen ja tehdään tälläkertaa mahdollisimman nopeasti, helposti ja edullisesti pitkäikäiset katsetta kestävät terraariot. Ainoina absoluuttisina ehtoina on

ja näiden vuoksi suostuisin näkemään hieman enemmän vaivaa.

Ajattelin kokeilla kuinka 9mm filmivaneri taipuu tähän tehtävään. Se on materiaalina kestävää ja vahvuudeltaan juuri sopivaa; tarpeeksi paksua jottei erillistä massiivista runkorakennetta tarvita ja mahdollisimman ohutta jottei terraariosta tulisi tuhottoman painava.

Kuljetuksellisista syistä täysikokoisten vanerilevyjen ostaminen ei ollut vaihtoehto, joten piti turvautua tarjolla oleviin palavanereihin, jotka tässä tapauksessa olivat kokoa 1485* 785*9mm (ja yksi levy oli 1480*730mm). Näiden mittojen pohjalta tuumailin seuraavanlaiset suunnitelmat leikkaamiseen ja kokoamiseen:
poikien terra nakkilasta2

Kaikista helpoimmalla olisi päässyt ostamalla vanerit mittatilauksena, mutta edullisuus voitti vertailussa tällä kertaa. (Nyt kahden terraarion vanereille tuli hintaa yhteensä 62e, mittatilauksena olisi kustantanut 204e). Ostin Puuilosta 39euron käsisirkkelin ja surautin levyt sopiviin mittoihin. Tuuletusaukkoja varten levyihin piirrettiin tuuletusritilän kokoinen suorakaide ja sen nurkkiin porattiin isot reiät. Niitä apuna käyttäen sahasin aukon pistosahalla auki, hieman surkealla menestyksellä tosin. Pistosaha oli halpa huono vekotin, jolla suoran sahausjäljen aikaansaaminen oli täysin mahdotonta edes puristimella kiinnitetyn vastelaudan kanssa. Aukot piti viimeistellä käsisahalla ja viilalla. Täytyy tehdä toisen terraarion aukot perinteiseen tyyliin käsisahalla, niin saa kerralla suoraa jälkeä. (Tässä kohtaa olisi ollut kätevä leikata myös takaseinään aukko jäljempänä näkyvälle lämpölampun kotelolle.)

 

 

Filmivanerin tummanruskea pinta ei hivellyt silmiäni ja sai siksi niskaansa harmaata tammikuvioitua DC-fixiä. Kalvotin kaikki näkyviin jäävät ulkopinnat, myös pohjalevyn reunat, jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti. Jos kalvoon meinaa tulla ilmakuplia, ne voi puhkoa lopuksi neulalla ja sen jälkeen kuumentaa hiustenkuivaajalla. Kuplien välttämiseksi esimerkiksi muovinen tapetointilasta on oiva apu (jäykkä viivoitin ei kyennyt ajamaan samaa asiaa). Levyjen päätyjen muovitkin sai tiukasti paikalleen hiustenkuivaajalla; ilman kuumennusta muovi alkaisi lerpattamaan ja irtoaisi rumaksi ajan saatossa. Vielä ennen seinien ruuvaamista toisiinsa, kiinnitin tuuletusritilät paikalleen ruuveilla sisäpuolelta.

 

 

Terraarion kasaamista helpottamaan tein muovisesta kulmalistasta porausjigin. Sen avulla sain porattua reiät levyn reunoihin 4,5mm etäisyydelle, saadakseni ruuvit keskelle 9mm levyjä ilman mittausrumbaa. Näin ei tarvinut jännittää osuuko ruuvit sopivaan kohtaan ja kasaaminen oli helppoa. Ruuveja ruuvatessa katsoin vielä suorakulmalla että seinälevyt ovat toisiinsa nähden kutakuinkin 90 asteen kulmassa. Kasaaminen oli näppärä suorittaa terraarion etuosa lattiaa vasten, näin huojuvaa hökötystä ei tarvinut käännellä missään vaiheessa. Seinien ollessa kiinni toisissaan, mitattiin rakennelman ristimitta ja kun se oli kunnossa, sai ruuvata takaseinän paikalleen ja nostaa terraarion takaisin pystyyn.

 

 

9 millinen levy osoittautui joustavammaksi kuin olin ajatellut, eikä rakennelma tuntunut tukevalta. Onneksi olin jo alunperin suunnitellut terraarion etuseinään tukikehikon kakkoskakkosesta, joka tulisi tukevoittamaan rakennetta huomattavasti. Samoin takaseinään oli määrä tulla yksi kakkoskakkonen ekstratueksi. Etuseinän kehikko on hieman erikoinen siitä syystä, että halusin terraarioon saranalliset ovet ja saranat joita käytän, eivät kestä kovin painavia laseja. Lasit eivät voineet olla leveämmät mitä niiden mitta on korkeussuunnassa, joten oviaukkoa oli hieman typistettvävä. Tyhjiin aukkoihin sivulle ja alas oli määrä asentaa pleksilasit.
kehys3

Kakkoskakkoset leikattiin oikeaan mittaan, hiottiin ja maalattiin Teknoksen Futura Aqua 40 maalilla, jota sattumalta löytyi pikku puteli valmiina kaapista (sen on kerrottu olevan turvallista käyttää terraarioissa). Sävy (IN2-NCS-S1502B) olisi saanut olla tummempi, mutta kelpaa se näinkin.
Takaseinän tukipuu asennettiin paikalleen, jonka jälkeen sai paukutella sinkilänaulaimella verkon kiinni. Vielä tässä vaiheessa terraarion katto oli edestä selvästi notkolla.

 

 

Etuseinän tukikehikko kasattiin pitkillä ruuveilla ja lasien alle jäävä puu tukevoitettiin asennusnauhalla.

 

 

Kehikko asennettiin paikalleen ruuveilla ylhäältä ja alhaalta, jolloin katto jämäköityi toivotunlaiseksi.

 

 

Tukikehikon ollessa paikallaan plekseille tarkoitetut aukot mitattiin huolellisesti. Millintarkan mittaustyön avulla jokaiseen aukkoon sai tismalleen sopivan kokoisen pleksinpalan. Edellisen projektin kanssa hyväksi todettu Pleksi.fi sai toimia tälläkin kertaa toimittajana. Näin lopputulos on siisti, sillä pleksit tulevat jäämään kokonaan näkyviin.
pleksitilaus2

Samalla mitattiin oviaukon mitat ja tilattiin lasifirmasta lasiovet. Terraarioiden mitat poikkesivat hieman toisistaan, joten niihin tuli myös erikokoiset lasit. DSC_1311

Tilausten toimitusta odotellessa käydään terraarion sisustan kimppuun, eli tehdään kalliotausta. Tähän terraarioon tulee lämmitysmuodoksi lämpölamppu, jolle teen aiemmin käteväksi todetun kotelon, jonka saa auki takaseinän luukusta. Näin lamppu on hirmu helppo vaihtaa ulkokautta ja samalla se on turvallisesti käärmeen ulottumattomissa. Laatikon voi tehdä mistä vain jämäpuista, sillä se tulee jäämään kalliotaustan alle piiloon. Kuten kuvasta näkyy, ei tarvitse edes yrittää saada siitä kaunista. Kotelon päälle silikoonataan iso keraaminen laatta ja pohjaan sekä sivulle niitataan myyräverkkoa. Jäljelle jäävä aukko peitetään vaneripalalla joka jäi leikkausjätteeksi. Koteloon voi kiinnittää myös finnfoamin palasia, jotta taustan ulottuvuuksia on helpompi luoda uretaanilla.

 

 

Tausta valmistui finnfoamista raakamuotoillulle pohjalle polyuretaanivaahdosta, joka maalattiin akryylimaaleilla ja päälystettiin silikonilla ja akvaariohiekalla. Samalla terraarion sisäsaumat tiivistettiin silikonilla. Kalliotaustan teosta tulossa myöhemmin artikkeli erikseen.

 

 

Lämpölampun kotelon luukku asetettiin saranoilla paikalleen ja lampunkanta siihen kiinni. Saranoiden ollessa luukun alareunassa lampun vaihto on näppärää, kun lampunkanta tulee ylösalaisin tarjolle. Luukku lukittiin yksinkertaisesti ruuvilla.

 

 

Sitten kiipeilyoksien asettelu ja kiipeilyverkon (eli aitaverkon) asennus kattoon. Samalla laitoin lämpölampun kotelon sivuverkkoon kasviverkkoa, jottei lamppu ja kotelon ruma sisusta pistä ikävästi silmään.DSC_1203.JPG

 

Pähkäilin pitkään kuinka saisin kiinnitettyä pleksit siististi, mutta helposti. Edellisen projektin asennustapa (upotettu uriin) oli omaan silmään hirmu nätti, mutta työteliäisyytensä vuoksi se ei ollut tälläkertaa vaihtoehto. Ajattelin jo hetken asentavani pleksit suoraan terraarion etureunaan ruuvaamalla, mutta onneksi en niin tehnyt, lopputulos olisi varmaan ollut aika karu. Lopulta keksin kulmaraudat ja sitä kautta hentoisemmat kalustekulmat. Asennus oli kalustekulmien kanssa helppoa ja lopputuloskin on mielestäni tosi simppelin siisti! Pleksien asentamisesta tulossa myöhemmin oma artikkeli.

 

 

Viimeisenä työlistalla oli saranaovien ja lukkojen asennus. Siitäkin tulossa myöhemmin oma artikkelinsa.

 

 

Lopuksi ei muuta kun tilpehöörit sisään ja valmista! Terraarion mitoiksi tuli 148,5*65*80,5cm, vaikka suunnitelmaani olinkin kirjannut hieman eri korkeuden. Erityisen tyytyväinen olen tuohon kalliotaustan hiekkapinnotteeseen, siitä tuli niin kivan eläväisen näköinen 🙂 Katsotaan miltä koko höskä jalustoineen näyttää sitten kun saan myöhemmin toisenkin terraarion valmiiksi.

 

 

Materiaalit kahteen terraarioon ja yhteen jalustaan:

Yhteensä 456,10e

Josta karkeasti arvioituna jalustan kulut oli noin 30e, eli

yhden terraarion hinta 213e

Loppusummasta puuttuu kotoa löytyneet tarvikkeet, tai joiden hintoja ei ole tallessa

  • silikoni
  • ruuveja
  • myyräverkko
  • lattialaatat
  • finnfoam
  • maali