Matelijasanastoa

kirjoitettu 4.10.2018

 

1.0 = koiras (matelijakoirasta kutsutaan joskus virheellisesti urokseksi)
0.1 = naaras
0.0.1 = sukupuoli tuntematon/ sukupuoli määrittämättä
esim. 4.2.7 = 4 koirasta, 2 naarasta ja 7 tuntematonta. Merkintä helpottaa esimerkiksi myytävien eläimien listausta; lyhyellä lukujonolla saadaan ilmaistua saman lajin yksilöiden sukupuolet ja määrät.

CB = captive born = vankeudessa, eli terraario-oloissa syntynyt. Eläimen emo voi olla luonnosta kantavana kerätty ja poikaset ovat vain kuoriutuneet/syntyneet vankeudessa. Merkintää käytetään hieman harhaanjohtavasti yleisesti tavallisista terraariossa kasvatetuista eläimistä, vaikka CBB olisi oikeampi merkintätapa.

CBB = captive bred  and born = vankeudessa, eli terraario-oloissa tapahtuneen lisäännyttämisen tulos, eläin on myös kuoriutunut/syntynyt vankeudessa.

WC = wild caught = luonnosta kerätty villi eläin.

CF = captive farmed = vankeudessa ”viljelty”. Luonnollisessa elinympäristössään, rajatulla alueella kasvatettu. Eläimen kunto riippuu täysin siitä minkälaisesta kasvattamosta se on kasvatettu. Useimmiten Afrikkalaisista kasvattamoista tulevat eläimet ovat tasoltaan samanlaisia kuin luonnosta kerätyt (WC) eläimet.

LTC = long term captive = luonnosta kerätty eläin joka on ollut ihmisen hoivissa pitkään ja sopeutunut terraarioelämään. Mikään ei kuitenkaan määritä termin ”pitkä” kestoa. Se voi tarkoittaa esim. viikkoa tai vuotta.

CH = captive hatched = vankeudessa kuoriutunut. Käytetään joskus munivien lajien kohdalla, samaan tapaan kuin CB lyhennettä käytetään synnyttävillä lajeilla.

”0.1 CBB14 FIN” (tai esim ”0.1 CBB-14 FIN” tai ”0.1 CBB 2014 FIN”) -merkintätapaa voidaan käyttää ilmaisemaan matelijan sukupuoli, alkuperä, synnyinvuosi ja -maa. Merkintätavalla ei liene mitään vakiintunutta muotoa tai järjestystä, joten siitä löytyy monia erilaisia variaatioita. Synnyinmaan merkintään käytetään virallisia maalyhenteitä. (esimerkkiin kirjattu eläin on siis naaras, terraario-oloissa syntynyt ja alulle laitettu, syntynyt vuonna 2014 Suomessa.)

 

Matelija = käärmeet, liskot, kilpikonnat ja krokotiilieläimet.

Herppi = yhteisnimitys matelijoille ja sammakkoeläimille. Herppi -käsitteeseen luetaan usein virheellisesti myös selkärangattomat eläimet, mutta oikeammin vain matelijat ja sammakkoeläimet ovat herppejä.

Terraario = matelijan asuinkäyttöön tarkoitettu laatikko, jonka seinistä yksi tai useampi on läpinäkyviä. Materiaaliltaan useimmiten lasia, vaneria tai muovia.

Vivaario = terraario jossa on kasveja.

Paludaario = terraario jossa on kasveja ja vesialue.

Bioterraario = Bioaktiivinen terraario = luonnon olosuhteita jäljittelevä terraario, jossa on itse lemmikin lisäksi eläviä kasveja, hyönteisiä ja hajoittajaeliöitä. Terraarion pohja on elävä, eli siellä asuvat ötökät toimivat talonmiehinä ja hajoittavat kaikki eloperäiset jätteet, kuten pudonneet kasvien lehdet ja asukin ulosteet. Parhaimmillaan bioterraariota ei tarvitse siivota ollenkaan, kun talonmiehet hoitavat puhtaanapidon.

Terrestriaalinen = maassa elävä kaivautuva laji.

Arboreaalinen = puissa ja pensaissa elävä laji.

Vaihtolämpöinen = eläin jonka ruumiinlämpö muuttuu ympäristön mukaan, eikä se kykene säätelemään lämpöä itse. Vaihtolämpöisellä ei kulu energiaa ruumiin lämmittämiseen, joten sen ei tarvitse syödä ja liikkua yhtä paljon kuin tasalämpöisten. Tämän vuoksi monet vaihtolämpöiset selviävät pitkiä aikoja syömättä.

Kloaakki =  yhteis- tai viemärisuoli. Peräaukon allas, jonka kautta suolen, virtsateiden ja sukupuolielinten eritteet purkautuvat.

Hemipenis = koiraspuolisen käärmeen tai liskon kaksiosainen sukupuolielin. Peniksiä on siis kaksi ja paritellessa koiras tarvitsee niistä vain toista.

Poppaus = käärmeen sukupuolen määrittäminen pullauttamalla sukupuolielimet ulos kloaakista tietyllä tekniikalla. Onnistuu vain tarpeeksi nuorilla poikasilla, vanhempi käärme pystyy jännittämään lihaksiaan ja tekemään poppauksesta mahdotonta. Poppaus voi vahingoittaa käärmettä väärin tehtynä, joten toteutetaan vain asiansa osaavan henkilön toimesta.

Sondaus = käärmeen sukupuolen määrittäminen tietynlaisella metallitikulla, sondilla. Sondilla mitataan kloaakin takaisen tilan syvyyttä, koirailla se on pidempi kuin naarailla. Voi vahingoittaa käärmettä väärin tehtynä ja vaatii erityistä varovaisuutta, joten toteutetaan vain asiansa osaavan henkilön toimesta.

Holdback = juontaa juurensa englanninkielisestä sanasta ”hold back”, suomeksi ”pidättää, pidätellä”. Holdbackit ovat poikueen parhaita tai mielenkiintoisimpia yksilöitä, joita kasvattaja pitää itsellään seuratakseen kehittyykö niistä jotain sellaista jota haluaa jatkojalostaa. Holdbackeista osa päätyy yleensä myyntiin, toisinaan kaikki jäävät kasvattajalle lopullisesti.

Tieteellinen nimi = universaali nimi, joka on käytetystä kielestä riippumaton. (välillä käytetään virheellisesti nimitystä ”latinankielinen nimi”). Tieteellisessä nimessä ensimmäisenä on suku ja toisena laji. Joskus suvun ja lajin lisäksi nimessä on myös alalaji. Esim. mustarottakäärme (Pantherophis obsoletus obsoletus) on samaa lajia teksasinrottakäärmeen (Pantherophis obsoletus lindheimeri) kanssa, mutta ne ovat eri alalajia. Sen sijaan mustarottakäärme ja viljakäärme (Pantherophis guttatus) ovat samaa sukua, mutta eri lajia. Normaalissa puheessa käytetään yleensä kansankielisiä nimiä, mutta ne saattavat joskus olla vakiintumattomien nimien kohdalla harhaanjohtavia. Joillain lajeilla kansankielistä nimeä ei ole ollenkaan ja ne tunnetaan ainoastaan tieteellisellä nimellään. Tieteellisen nimen kanssa erehdyksen mahdollisuutta ei ole, joten sitä kannattaa suosia kansankielisen nimen sijaan.

PB = proven breeder = lisääntynyt todistetusti

het. = heterozygous = heterotsygootti. Käytetään matelijoiden värimerkinnöissä. Esimerkiksi ”het. albino” tarkoittaa eläimen kantavan geneettisesti albino väriä, joka ei kuitenkaan näy sen ilmiasussa. Väri on piilevä, mutta periytyy.

poss. het tai phet. = possible heterozygous = mahdollisesti heterotsygootti. Esimerkiksi ”phet. albino” tarkoittaa eläimen kantavan mahdollisesti piilevänä albino värigeeniä. Joskus merkintään yhdistetään laskennallinen prosenttiosuus mahdollisuudelle, ”66% phet.” tai ”50% phet.”, eli eläin kantaa tiettyä värigeeniä piilevästi 66% tai 50% mahdollisuudella.